Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Filia nr 1
(3)
Autor
Bielinowicz Justyna
(1)
Kaczorowska Katarzyna (medycyna)
(1)
Nowakowska Aleksandra (kulinaria)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Artretyzm
(1)
Choroby trzustki
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta niskopurynowa
(1)
Leczenie dietą
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Superfood
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Gatunek
Poradnik
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Jadłospis
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Kulinaria
(2)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Praktyka Zdrowego Życia ; nr 02/2020)
Wydanie 1. pt.: Prawdziwa superżywność wzmacnia organizm, chroni przed chorobami... i masz ją w zasięgu ręki!.
Do superżywności zalicza się mnóstwo warzyw, owoców i nasion – produktów naturalnych i nieprzetworzonych. Pochodzą one zarówno z naszych rodzimych stron, jak i z dalekich krajów. Tym co je wyróżnia są dobroczynne dla naszego zdrowia składniki, które sprawiają, że włączenie tego nadzwyczajnego jedzenia do naszego codziennego menu pomaga zapobiegać chorobom, np. układu krążenia, ale też cukrzycy czy nowotworom. Reklamy pełne są informacji o nadzwyczajnych właściwościach, zwłaszcza modnych i drogich produktów. Nie zawsze warto im wierzyć, bo potwierdzenie naukowe „zdrowotności” ma tylko część z nich. W naszej publikacji ograniczamy się do tych najpewniejszych, do żywności, która zawiera szereg witamin, głównie antyoksydacyjnych, cenną witaminę D, związki bioaktywne (np. błonnik, probiotyki, aminokwasy), minerały oraz kwasy tłuszczowe omega-3. [literia.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
14.05.2024-17.05.2024 Inwentaryzacja księgozbioru
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
14.05.2024-17.05.2024 Inwentaryzacja księgozbioru
Książka
W koszyku
(Kuchnia i Zdrowie ; nr 01/2020)
Do rozwoju dny moczanowej przyczyniają się puryny naturalnie obecne w niektórych produktach spożywczych, np. grzybach czy wątróbce. Kłopoty zaczynają się wtedy, kiedy produktów zawierających puryny jemy zbyt wiele. Po kilkuletnim trwaniu choroby, najczęściej po 5-10 latach od pierwszego napadu dny, rozwijają się nieodwracalne zmiany w stawach oraz w układzie moczowym, zaczynamy chorować na nawracające zapalenie nerek i miedniczek nerkowych oraz kamicę moczanową. Dna prowadzi też do uszkodzenia śródbłonka naczyń i zwiększenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, a w konsekwencji do uszkodzenia mięśnia sercowego, udaru mózgu, zawału, a także do niewydolności nerek. Dna moczanowa, jak większość przewlekłych chorób o podłożu metabolicznym, nie jest uleczalna, jest zaleczalna. Zmiana stylu życia bardzo w tym pomaga. Zwłaszcza rozsądna dieta jest w stanie utrzymać stężenie kwasu moczowego w zdrowych ryzach. W tym może pomóc ten poradnik, proponując odpowiedni sposób żywienia w tej chorobie. Warto z tego skorzystać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
14.05.2024-17.05.2024 Inwentaryzacja księgozbioru
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej